Do góry

Desery Przepis na:

Domowe Pączusie:)

Domowe Pączusie:)

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 123

Dodano:

Odsłon: 37795

sa naprawde pyszne;) polecam

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, wymieszaj i pozostaw na chwilę do wyrośnięcia. Margaryne roztop i przestudź. Żółtka utrzyj z cukrem. Przesiej mąkę do miski, dodaj utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, mleko, alkohol, skórkę z cytryny i sól. Wyrób ciasto. Dodaj roztopiony tłuszcz i ponownie wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać od ręki, a następnie przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto wykładaj porcjami na stolnicę, lekko rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki. Na każdy krążek nałóż marmoladę, uformuj kulkę, dociśnij brzegi i ułóż na stolnicy posypanej mąką miejscem sklejania do dołu. Pozostaw do podrośnięcia na około 30 minut. Tłuszcz podgrzej do takiej temp.peratury, w której wrzucony mały kawałek ciasta natychmiast wypłynie. Wyrośnięte pączki wkładaj do gorącego tłuszczu. Gdy pączki się zrumienią przewróć je na drugą stronę. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 15 lutego 2012 Ja zrobiłam je dziś częściowo z przepisu ,częściowo na tzw.oko mleka mniej spirytusu kieliszek.Rewelacja!!!!!!!!!!!polecam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

orth 04 lutego 2012 Na 500g mleka to najwyżej 250! ml mleka a nie 500g. Ciasto wyjdzie za gęste do lania a w każdym razie nie do wałkowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iskiereczka 03 lutego 2012 do paczkow koniecznie trzeba dac alkohol,min 2-3lyzki na pol kilo maki.Ja daje rum ktory kupuje w Czechach bo jest tani.Najsmaczniejsze paczki sa smazone na smalcu i nie wchlaniaja tyle tluszczu bo smalec ma najwyzsza temp.wrzenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola12 23 grudnia 2011 powiem ci szczerze ze niewiem "eseses" mi jeszcze sie tak nigdy nie staloi:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eseses 11 października 2011 Ja ich i tak nie upiekę, bo strasznie mi wchłaniają tluszcz, czemu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń