Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe pierogi z ziemniakami

Domowe pierogi z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 101

Dodano:

Odsłon: 671

Pierogi, za każdym razem z innym nadzieniem smakują wyśmienicie

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 450g boczku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Boczek i cebule zeszklić na patelni, dodać do ziemniaków i doprawić do smaku.

  2. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z solą i jakiem. W wrzącej wodzie rozpuścić masło dodać do reszty składników i wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć farsz, zlepić pierogi i Gotować w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną na wierzch.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń