Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowe powidła śliwkowe

Domowe powidła śliwkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 465

Dodano:

Odsłon: 6544

Aromat końca lata zamknięty w słoiku

Składniki

  • śliwki – 5 kg
  • cukier – 30 dag
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Może to być koniec lata, może początek jesieni. W tym roku wszystko dojrzewa wcześniej, więc powidła robiłam latem – z konieczności, bo pod ciężarem owoców wielkiej śliwie złamał się konar. Nic się nie zmarnowało

  2. Garnek ze śliwkami stawiamy na palniku i ogrzewamy bardzo powoli, nie ma mowy o wysokim gazie lub silnie rozgrzanym palniku elektrycznym. Można dodać odrobinę wody i od początku pamiętać o mieszaniu, na początku rzadko. Prędzej czy później śliwki się zagotują. Wtedy po prostu trzeba być w pobliżu i co pewien czas zamieszać, sprawdzając czy na pewno nic nie przywiera do dna. Najpierw śliwki się rozpadną, potem powoli zaczną zmieniać kolor na ciemny i się zagęszczać. Trwa to kilka godzin. Ja na tym etapie wyłączam palnik i zostawiam powidła do ostudzenia. Dosmażam je następnego dnia. Muszą być gęste, lśniące, ciemne.

    Sprawdzam, czy trzeba dosłodzić. Ilość cukru, który trzeba dodać zależy od tego, jak słodkie były śliwki i jak bardzo udało nam się zredukować powidła. Cukier dodawałam stopniowo, po 10 dag i po trzydziestu dziecko wykorzystywane w roli testera orzekło, że jest idealnie. Gorące powidła przełożyłam do słoików. Wyszło pięć klasycznych słoików na dżem i jeden o połowę mniejszy.

    Słoiki ostygły na blacie odwrócone do góry dnem, bo czym następnego dnia zostały zawekowane – wstawiłam je do dużego garnka, którego dno wyłożyłam lnianą ściereczką, nalałam do garnka zimnej wody do połowy wysokości słoików, powoli doprowadziłam wodę do wrzenia, gotowałam przez 20 minut wyłączyłam palnik i nie wyjmowałam, aż ostygły. Mam nadzieję, że doczekają zimy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 06 września 2018 Zrobiłaś marmoladę !! Prawdziwe powidła nie zawierają cukru i w tym tkwi cała tajemnica !!!Smaży się je powoli, przez parę dni rano i wieczorem po parę minut codziennie !!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń