Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe ravioli z suszonymi grzybami

Domowe ravioli z suszonymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1642

Dodano:

Odsłon: 1551

Pyszne, domowe ravioli, nadziewane suszonymi grzybami, w sosie śmietanowo - truflowym.

Składniki

  • 150g mąki, 1 żółtko, 1 łyżka oleju rzepakowego, odrobina soli,
  • 20g suszonych grzybów, gorące mleko, kawałek cebul,i sól, pieprz,
  • 150ml śmietany 30%, sól, pieprz, 1 łyżeczka pasty truflowej, natka pietruszki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtko, olej i sól.
    Zagniatamy ciasto najpierw widelcem, później rękoma.
    Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut.

    Grzyby odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę drobno siekamy i mieszamy z grzybami.
    Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i chwilę smażymy.

    Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienkie.
    Tniemy nożem lub radełkiem w długie, cienkie paski.
    Łyżeczką nakładamy farsz grzybowy w odstępach kilkucentymetrowych,
    następnie przykrywamy drugą częścią ciasta.
    Radełkami tniemy kwadraty, tak by nadzienie było na środku.
    Widelcem dociskamy dookoła.
    Ravioli wrzucamy na wrzącą osoloną wodą, i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia.
    Odcedzamy.

    Śmietanę wlewamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem.
    Gdy trochę się zredukuje, dodajemy pastę truflową.
    Gotujemy, aż sos będzie kremowy.

    Ravioli nakładamy na talerz i polewamy sosem.
    Jeśli zostanie nam farsz grzybowy, można go nałożyć na pierożki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 17 grudnia 2013 tylko uprzedzam - ja sklejałam je tylko wciskając widelec, i niektóre się rozkleiły podczas gotowania. Więc polecam najpierw posklejać je ręcznie :) a ravioli wyszły pyszne. Daj znać jak wypróbujesz przepis :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamoniczka 17 grudnia 2013 juz tyle razy probowalam zrobic ravioli i za kazdym razem porazka ale twoj przepis i zdjecia zachecaja mnie do dalszych prob

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń