Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na przygotowanie zdrowych, domowych sezamków bez dodatku cukru i syropu glukozowo - fruktozowego.
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 205
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1953
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 205
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1953
Składniki
Sezam prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia. Miód podgrzewamy w małym garnuszku, wsypujemy do niego uprażony sezam, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek silikonowych. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 12 - 15 minut w zależności od pożądanego stopnia zarumienienia sezamków. * Przy ubijaniu masy w foremkach warto zwilżyć palce zimną wodą, tak aby sezam się do nich nie przyklejał. ** Do masy sezamowej można dodać ulubione dodatki tj. bakalie czy kakao. *** Po upieczeniu odstawiamy sezamki do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia. Życzę smacznego! :)