Do góry

Desery Przepis na:

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19163

Dodano:

Odsłon: 20306

Mój mąż uwielbia sezamki. Przyznam się, że ja też czasami lubię je pochrupać. Dlatego przyszło mi do głowy, aby zrobić takie słodziutkie i chrupiące sezamowe wafelki w domu. A oto wynik :)

Składniki

  • 200g sezamu
  • 150g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki wody
  • 20g masła (opcjonalne)
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początek ziarenka sezamu podprażam na złoto na suchej patelni. (Taki prażony sezam pięknie pachnie :))

  2. Do garnuszka wsypuję cukier, dodaję wodę i podgrzewam. Gotuję do momentu, aż powstanie karmel. Dodaję miód i masło – mieszam.

  3. Teraz działam szybko, bo po wyłączeniu gazu, masa szybko tężeje. Przekładam wszystko na papier do pieczenia, przykrywam drugim kawałkiem papieru i wałkuję na grubość około 0,5 cm. Zdejmuję papier z wierzchu (trzeba to robić powoli, tak aby jak najmniej ziarenek na nim zostało – ale nic się nie zmarnuje. Ja potem nożem zdrapałam wszystkie ziarenka i takie nieforemne kawałki zostawiłam do stwardnienia – może nie wyglądały popisowo, ale smakowały świetnie ;))

  4. Masę tniemy na prostokąty, nie przejmujemy się tym, że nóż nieco nam się oblepi – można maczać go w zimnej wodzie. Gdy masa stwardnieje, trudno byłoby ją pociąć, prędzej trzeba by ją połamać … więc jeżeli chcemy, aby sezamki miały ładny kształt, to tniemy teraz.

  5. Zostawiamy do ostygnięcia :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń