Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe sznycle z mięsa mielonego

Domowe sznycle z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2273

Dodano:

Odsłon: 17489

Jak przygotować domowe kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku. Trochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami. Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny czy drobiu). Smażone na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki. Farsz na kotleciki może wyjść bardzo delikatny - jeżeli będziecie mieli kłopot z formowaniem sznycelków, to użyjcie po prostu łyżki i za jej pomocą nakładajcie porcje bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.   Do wyjątkowo dietetycznych dań te sznycelki nie należą...no ale cóż, ja się tym za bardzo nie przejmuję, bo są pyszne, więc przepis Wam przekazuję ;)   Polecam przepis na domowe sznycle z mięsa mielonego po wiejsku. Korzystajcie z przepisu, ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.

Składniki

  • 600g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina, drób lub cielęcina) 
  • 2 niezbyt duże surowe ziemniaki 
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia)
  • 2 - 3  łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła np. majeranek do smaku
  • bułka do panierowania
  • smalec do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułeczkę namaczam w mleku - odciskam.

  2. Obrane i umyte ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieram na tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych.

  3. Wszystkie składniki na sznycelki mieszam razem, doprawiam do smaku, formuję kotleciki i obtaczam w bułce tartej.

  4. Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam sznycelki i smażę na niewielkim ogniu, z każdej strony po około 5 minut - pod przykryciem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 10 sierpnia 2017 Pychotka :-)
Osobiście preferuję mielone z piersi indyka. Ale faktycznie: co kto lubi..
Niby kanon kuchni a każdy robi trochę inaczej. Nie próbowałem jeszcze z ziemniakami. Muszę nadrobić. Wygląda na to, że masz fajne podejście do gotowania...
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń