Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe sznycle z mizerią i ziemniaczkami

Przepis dnia 2016-10-24
Domowe sznycle z mizerią i ziemniaczkami

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 3547

Dodano: 17.10.2016

Odsłon: 35897

To danie pewnie często króluje na Waszych stołach, na moim również :) Nie wiem, jak wygląda Wasz sekretny przepis, ale moje kotlety mielone smażone są na smalcu z dodatkiem łyżki masła, co podbija ich mięsny smak :)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 mała śmietana 18%
  • 20 dag mięsa mielonego wołowego
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • bułka tarta
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy z płynu, i przekładamy do miski. Dodajemy mięsa mielone, 1 jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Wszystkie składniki powinny się dokładnie połączyć. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, z mięsa formujemy kulki, zgniatamy je tworząc kotlety i panierujemy w bułce tartej. Opanierowane kotleciki przekładamy na talerz.

  2. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki.

  3. Ogórki ścieramy na tarce w talarki i posypujemy 2 szczyptami soli. Odstawiamy na 10 min, następnie zlewamy wodę, która zebrała się pod ogórkami. Dodajemy śmietanę, świeżo zmielony pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki.

  4. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki smalcu i łyżkę masła. Kotlety smażymy z obu stron na złoto.

  5. W czasie, gdy kotlety się smażą, odcedzamy ziemniaki, dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietany i szczyptę gałki muszkatołowej. Gnieciemy na puere.

  6. Na talerzu układamy ziemniaki, kotlety i mizerię, dekorujemy szczypiorkiem.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 19 października 2016 I jeszcze jedno do sznycli idealnie pasuje smażona marchewka z zielonym groszkiem.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 19 października 2016 Nie wiem kto pisał ten artykuł,autor posługuje się dwoma nazwami ,,sznycel, i,, kotlet mielony,,.
Dla południowej części Polski sznycel to właśnie ten przepis, natomiast kotletem nazywamy schaboszczaka, Ślązacy dodają jeszcze starte pieczarki.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 19 października 2016 Oczywiście, sznycel wiedeński robiony jest z cielęciny, cienko rozbitej, panierowanej. Jednak regionalnie nazywane są też w ten sposób kotlety z mięsa mielonego. Często tak się mówi na nie w południowo-wschodzniej Polsce.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LeiaOrgana 19 października 2016 Przecież to nie sznycle! Wygląda smacznie, ale serio? Rany... mielonego od sznycla nie odróżniać to żart.

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń