Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe tortellini z sosem pomidorowym"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 397
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 438
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 136
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 397
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 438
Składniki
Mozzarellę i suszone pomidory pokrój w kostkę. Wymieszaj z ricottą i bazylią, dopraw solą oraz pieprzem. Włóż mieszankę do worka cukierniczego.
Szalotkę, marchewkę i czosnek obierz i razem z selerem naciowym pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory w puszce i całość zagotuj na wolnym ogniu. Pod koniec wszystko zmiksuj i dopraw do smaku.
Kółka z nadzieniem złóż na pół i mocno dociśnij krawędzie. Rogi półksiężyców dociągnij do siebie i zlep.
Tortellini zagotuj w posolonym wrzątku. Gdy zaczną wypływać, wyjmij z wody łyżką cedzakową.
Miękkie masło wymieszaj z bazylią. Dodaj do pierożków i delikatnie wymieszaj.
Na talerze wlej sos pomidorowy i rozłóż tortellini. Udekoruj liśćmi bazylii i podawaj.
kroki do... przygotowania pierożków
Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę. W środku zrób dołek, wbij jajka, posól i pokrop oliwą. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Następnie owiń je folią i wstaw w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na cienki płat.
Wykrój kółeczka, posmaruj je rozmąconym jajkiem, a na środek nanieś za pomocą worka cukierniczego przygotowane nadzienie.Źródło: Na żywo