Do góry

Desery Przepis na:

Domowe żelki

Domowe żelki

Autor: KatesKitchen

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 216

Dodano: 08.06.2016

Odsłon: 7042

Żelki – bez białego cukru, azotynów, azotanów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. W smaku są delikatne i „rozwijają” się dopiero po chwili, za to można dobrze wyczuć, jakiego żelka się je, a nie tylko charakterystyczny słodko-kwaśny chemiczny smak.

Składniki

  • 2 torebki herbaty żurawinowej
  • 200 ml wody
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 6-7 łyżeczek ksylitolu (tutaj mamy dowolność, im chcemy słodsze, tym więcej słodzidła)
  • Odrobina kwasu L-askorbinowego - nada żelkom odrobinę charakterystycznej kwaskowatości i zapobiegnie szybkiemu spleśnieniu
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żelki te w smaku są delikatne i „rozwijają” się dopiero po chwili, za to można dobrze wyczuć, jakiego żelka się je, a nie tylko charakterystyczny słodko-kwaśny chemiczny smak.

    Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy ok. 10-15 minut tak, aby nabrała mocnego koloru, słodzimy ksylitolem i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia

  2. Do małego rondelka wsypujemy żelatynę i zalewamy zimną herbatą. Gdy żelatyna spęcznieje, powoli zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia.

  3. Płyn przelewamy do foremek do żelków lub do pojemniczków na lód. Zostawiamy do stężenia.

    Niedługo wrzucę inne rodzaje żelków na różnych domowych wynalazkach :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdakos 27 kwietnia Fajny przepis - do wypróbowania koniecznie !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna 08 czerwca 2016 Mam wielką słabość do żelków. Nigdy nie próbowałam robić sama, ale twój przepis nie wydaje się być trudny :-). Jedynie żelatynę na agar zamienię, ale to chyba nie będzie miało wpływu na efekt finalny :-) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń