Do góry

Desery Przepis na:

Domowy budyń

Domowy budyń

Autor:

Przepisów i artykułów: 271 Ocena: 3708

Dodano:

Odsłon: 1353

Dzisiaj coś dla tych najmniejszych członków naszych rodzin, zwłaszcza dla tych, którzy dopiero co poznają nowe smaki. Świetna alternatywa dla gotowych słoiczków. Wbrew pozorom bardzo szybko się go robi, podstawą jest mleko i wartościowe żółtko, a doskonałym dodatkiem ulubiony owoc naszego szkraba :) i co najważniejsze nie musi mieć ani odrobiny cukru :) Wiecie już o czym mowa? Zapraszam na domowy budyń :) Mój roczniak go uwielbia :)

Składniki

  • Mleko 2/3 szklanki (dla niemowlaków poniżej 1 r. ż. można użyć mleka modyfikowanego)
  • Żółtko 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana ok. 1łyżki ( w zależności czy wolimy bardziej gęsty)
  • Ulubiony owoc
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Połowę mleka zagotować.

    W miseczce roztrzepać żółtko z pozostałą częścią mleka i mąką ziemniaczaną.

    Wlać na gotujące się mleko szybko mieszając, żeby nie powstały grudki.

    Gotować przez ok. 3 min. ciągle mieszając.

    Zostawić do wystygnięcia, podawać z owocem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 23 lutego 2018 Niemowlakiem już od pewnego czasu nie jestem :D:D ale chętnie bym podjadła taki budyniek:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń