Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy budyń śmietankowy to smak, który bardzo dobrze pamiętam z czasów dzieciństwa. Często jadałam budyń na ciepło, w domu i w przedszkolu. Ten znany deser możemy jeść na ciepło i na zimno. Podajemy go z różnymi dodatkami, najczęściej jadłam go z sokiem malinowym albo z rodzynkami. Domowy budyń jest deserem niezwykle prostym w przygotowaniu, nie wymagającym żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, a składniki nie są drogie. Jest także smaczny i lubią go niemal wszyscy. Teraz mam wrażenie, że ten smakołyk jakoś tak odszedł w niepamięć dlatego dzisiaj przekaże go w innej odsłonie, jako budyń śmietankowy do picia z herbatnikami. Można go wypić z kubka lub zjeść na śniadanie jako zupę. Największą zaletą jest absolutny brak kożucha.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36061
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 182
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 320
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 393
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36061
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 182
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 320
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 393
Składniki
Domowy budyń przygotowanie: 1 l mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego i masła. Wrzące mleko łączymy z budyniem rozprowadzonym w reszcie zimnego mleka, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 minuty i zestawiamy. Żółtka ucieramy z białym cukrem na puszysty kogel-mogel, łączymy lejąc strumykiem cały czas ubijając z bardzo ciepłym budyniem. Gdy składniki dokładnie się połączą, rozlewamy do miseczek lub kubków. Budyń podajemy posypany obficie zmiażdżonymi herbatnikami lub czysty (herbatniki oddzielnie). Smakuje doskonale na zimno lub na ciepło. Dodatki do budyniu możemy wybrać bardzo różne. Może to być starta czekolada, kokos, czy też bakalie. Oczywiście sok malinowy albo owoce świeże lub mrożone takie jak maliny czy jeżyny. Według mnie bardzo fajna propozycja na słodkie ciepłe śniadanie albo chłodny smaczny podwieczorek, nie tylko dla dzieci ale i dla dorosłych.