Do góry

Desery Przepis na:

domowy budyń waniliowy z polewą truskawkową

domowy budyń waniliowy  z polewą truskawkową

Autor: DomowaPiwniczka

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 766

Dodano: 13.10.2017

Odsłon: 2794

żadnych torebek ani gotowców:) w domu zwykle są wszystkie niezbędne składniki

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Odlewam do szklanki mleko - pół szklanki a resztę gotuję z wanilią (przekrojoną i oczyszczoną z ziarenek). Ziarenka wanilii rozprowadzam w cukrze (żeby się nie sklejały ze sobą) i dodaję do mleka.

  2. Do szklanki z mlekiem wbijam jajko, mieszam, dodaję mąkę i mieszam na gładką masę, którą wlewam powoli ciągle mieszając do gotującego się mleka.
    Zmniejszam grzanie do minimum i gotuję budyń jakieś 5 minut. Mieszam, żeby uniknąć grudek i przywierania do dna garnka.
    I już!
    Gotowy budyń nalewam do miseczek:)

  3. Polewa:
    Do mrożonych truskawek wlewam łyżkę, dwie wrzątku i miksuję w sport-blenderze. I już - polewa gotowa.
    Gładką masę lub pływające w niej kawałki truskawek, uzyskuję dopasowując długość i intensywność miksowania. Czasami polewę podgrzewam, jeśli cały deser ma być "na gorąco" :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 października Możesz podrzucić jedną miseczkę? ;)
Po niej wytrzymam do obiadu xD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń