Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb

Domowy chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 3106

Dodano:

Odsłon: 16186

Upieczenie chleba to wcale nie jest trudne zadanie. Wystarczą dobrej jakości mąka i drożdże. To właśnie dzięki nim chleb nabiera puszystości i smaku. No i potrzeba jeszcze cierpliwości i czasu ;) Chleb musi swoje wyrosnąć. Oryginalny przepis na domowy chleb pochodzi z programu Bake Off – Ale Ciacho, jednak ja do trochę zmodyfikowałam ;D

Składniki

  • około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750)
  • szklanka wody niechlorowanej (250 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 15 g świeżych drożdży
  • Zaczyn:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mąki chlebowej pszennej (typ 750)
  • 1 szklanka wody niechlorowanej
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki mąki razowej
  • Dodatkowo: mąka chlebowa pszenna do podsypania
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Na początku pamiętajcie, składniki muszą być dobrej jakości. Mąki najlepiej kupić w młynie. Z takich sklepowych mieszanek chlebowych wypiek niekoniecznie się uda. Drożdże powinny być jak najświeższe.

  2. Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą. Wlewamy je do miski, dodajemy wszystkie mąki i wodę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Zaczyn ma co najmniej podwoić swoją objętość.

  3. Do miski wsypujemy większą część mąki. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę „zabierze” nam ciasto. Dodajemy miód, sól, wodę, pokruszone drożdże i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto ma być elastyczne, zwarte (takie żeby można było uformować z niego okrągły bochenek) i błyszczące. Następnie przekładamy je na obsypany mąką blat i wyrabiamy 2-3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to ponad godzinę).

  4. W tym czasie co najmniej dwa razy wyciągamy ciasto z miski i dokładnie zagniatamy, żeby pozbyć się powierza. Im dokładniej to zrobimy tym mniej dziur będzie w upieczonym chlebie.

  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy kolejny raz aby pozbyć się powietrza i na desce, wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy okrągły bochenek. Przykrywamy go ściereczką i pozostawiamy do ostatniego wyrośnięcia (na około 30 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik ze zwykłą blachą do pieczenia w środku (lub jeśli posiadamy to z kamieniem) do 240°C. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, dzięki któremu wytwarzać się będzie wilgoć.

  6. Chleb wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Na rozgrzaną blachę (kamień) ostrożnie i delikatnie zsuwamy wraz z papierem do pieczenia chleb. Pieczemy 15 minut, po czym obniżamy temperaturę do 220°C i pieczemy jeszcze około 40 minut. Aby sprawdzić czy nasz chleb jest dobrze upieczony należy go odwrócić i postukać go od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest już gotowy.

    Upieczony chleb najlepiej spryskać wodą i studzić na kratce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń