Do góry

Dodatki Przepis na:

domowy chleb na zakwasie

domowy chleb na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2544

Dodano:

Odsłon: 6360

chleb na zakwasie, pokrzywowo-makowy, pszenno-żytni, razowy

Składniki

  • 150 g mąki żytniej razowej T2000
  • 200 g mąki pszennej tortowej T450
  • 200 g zakwasu pszeno-żytniego
  • 250 ml pokrzywy
  • sól
  • 325 ml wody
  • 3 łyżki maku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wieczorem.

    Mąki przesiewam do misy. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Dodaję suszoną pokrzywę i mak. Mieszam dokładnie. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.

  2. Od rana.

    Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Formuję bochen. Podsypuję mąką.

    Czystą ścierkę umieszczam w durszlaku. Mocno posypuję mąką. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 2 godziny.

    Rozgrzewam piekarnik do 230 stopni Celsjusza. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką.

    Jak już wszystko dobrze się rozgrzeje i ciasto na chleb odleży około 2 godzin, delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jo-Anna 11 lutego 2016 Hey, ciekawy przepis. Mam tylko jedno pytanie. Co rozumiesz przez 250ml pokrzywy???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń