Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wyrośnięty, pulchny, z dziurkami. Z chrupiącą skórką. Boooski!!!

Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie. Wyrośnięty, pulchny, z dziurkami. Z chrupiącą skórką. Boooski!!!

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 356

Dodano:

Odsłon: 88

Chleb na zakwasie z mąki chlebowej żytniej z dodatkiem maki pszennej.

Składniki

  • Mąka chlebowa żytnia około 0,5 kg
  • Mąka pszenna tortowa około 1 kg
  • Ciepła woda około 500 ml
  • sól 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować zaczyn:
    Chleb na zakwasie, który przygotowywałam przez 5 dni.
    100 g mąki żytniej wymieszałam ze 100 ml ciepłej wody ( z kranu), przykryłam ściereczką i miskę postawiłam w ciepłym miejscu .
    Codziennie przez następne 4 dni dodawałam około 100 g maki i 100 ml ciepłej wody. Dozowałam kubkiem i okazało się, ze nie było to 500 g mąki.

  2. Rano 6-ego dnia, bo tak mi wypadło, na stolnicę wysypałam prawie 1 kg maki pszennej , dodałam 1 łyżkę soli i stopniowo zaczyn. Ciasto wyrabiałam do momentu gdy było jednolite, odchodziło od ręki i miało już dziurki. Lekko podsypywałam je mąką.

    Ciasto włożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej mąką brytfanny , przykryłam ściereczką i wstawiłam do piekarnika. Piekarnika nie nagrzewałam!!!

    Ciasto spokojnie rosło w piekarniku około 7-8 godzin. A ja zajęłam się inną robotą , a potem poszłam z moimi dziewczynkami do kina i na lody.

    Piekarnik włączyłam po powrocie i nastawiłam temperaturę 180 stopni. Piekłam 50 minut.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń