Do góry

Dodatki Przepis na:

domowy chleb razowy

domowy chleb razowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2440

Dodano:

Odsłon: 3456

chleb razowy na zakwasie. pokrzywowo-macierzankowy

Składniki

  • 100 g mąki chlebowej /użyłam mieszanki pełne ziarno - 3 zboża/
  • 75 g mąki orkiszowej razowej 2000
  • 75 g mąki żytniej razowej 2000
  • 100 g mąki pszennej poznańskiej
  • 200 g zakwasu pszenno-żytniego
  • 275-300 ml wody
  • sól
  • pół szklanki suszonej pokrzywy
  • 1/4 szklanki suszonej macierzanki
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wieczorem.

    Mąki przesiewam do misy. Dodaję wodę i sól. Mieszam do dokładnego połączenia. Dodaję suszone zioła i mieszam dokładnie. Łączę z zakwasem. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /dobrze, aby było to 10-12 godzin/.

  2. Od rana.

    Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto drewnianą łyżką. Formuję bochen. Wygląda to mniej więcej tak, jakbym kołysała ciastem na wszystkie strony. Podsypuję mąką jeśli potrzeba.

    Czystą ścierkę umieszczam w durszlaku. Mocno posypuję mąką. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około 2 godziny.

    Rozgrzewam piekarnik maksymalnie. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką.

    Po około godzinie delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut.

    Studzę bochen.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :)Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń