Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance

Przepis dnia 2019-09-16
Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 7287

Dodano:

Odsłon: 2170

Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maślankę, drożdże oraz miód podgrzać lekko w rondelku do rozpuszczenia miodu. ( maksymalnie do temperatury 35 stopni). Do dużej miski wsypać mąki, wodę, sól oraz składniki podgrzane z rondelka.

    Ciasto wyrobić do połączenia się składników. odłożyć ponownie do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie posypanym mąką do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Uformować bochenek, odłożyć na blat, przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut.

    W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika.

    Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia.

    Po upieczeniu studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń