Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb z mieszanki mąk

Domowy chleb z mieszanki mąk

Autor:

Przepisów i artykułów: 529 Ocena: 15885

Dodano:

Odsłon: 5355

Pyszny domowy chleb zrobiony z mieszanki mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej z dodatkiem płatków owsianych.

Składniki

  • 250g mąki ryżowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1,5 garści płatków owsianych
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (7g) drożdży granulowanych
  • kminek
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąki ryżową, ziemniaczaną i kukurydzianą wsypujemy do miski razem z płatkami owsianymi, solą oraz drożdżami.

  2. Mieszamy i dolewamy wodę z octem. Dokładnie mieszamy i dolewamy oliwę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Kiedy ciasto podrośnie wówczas przekładamy je do dwóch małych keksówek wysmarowanych olejem. Wierzch można posypać kminkiem. Tak wypełnione foremki odkładamy do wyrośnięcia.

  4. Podrośnięte chlebki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250'C i od razu zmniejszamy temperaturę do 200'C i ustawimy grzanie piekarnika na góra i dół bez termoobiegu. Chlebek pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Smacznego !!!

  5. ;-D

  6. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń