Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb z suszoną śliwką

Domowy chleb z suszoną śliwką

Autor: catha

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 695

Dodano: 04.05.2018

Odsłon: 10559

Domowy chleb zawsze jest na stole mile widziany. Suszone śliwki i chrupiąca skórka- polecam!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • drożdże suche 8 gram
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka wody
  • suszone śliwki
  • słonecznik, siemię lniane do obsypania chleba
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obie mąki wymieszać.
    Szklankę letniej wody podzielić na 3 części- 1/2, i 1/4 , 1/4 szklanki.
    W 1/4 szklanki wody wymieszać drożdże i cukier, dodać 1 łyżkę mąki, odstawić na 2 minuty.
    Do drugiej 1/4 szklanki wody dodać sól, odstawić.
    1/2 szklanki wody wymieszać z mąkami, po chwili dodać wodę z drożdżami, zagnieść. Na końcu dodać wodę z solą. Chodzi o to, żeby za szybko dodana sól nie zabiła drożdży.
    Jeszcze raz wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- około pół godziny.

  2. Po godzinie raz jeszcze zagnieść, włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wcisnąć w ciasto suszone śliwki, obsypać siemieniem, słonecznikiem wg uznania. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
    W piekarniku na dole ustawić naczynie z gorącą wodą, aby utworzyła się chrupiąca skórka.
    Piec w temperaturze 180 st. przez godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń