Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1446

Dodano:

Odsłon: 233

Dziś proponuję Wam zrobienie swojego własnego cukru waniliowego. Nie jest to nic trudnego, robi się go zaskakująco szybko, a smak, zapach i aromat stukrotnie przewyższają ten kupiony w sklepie. Czy zauważyliście, że to, co kupujemy, sądząc że jest to cukier waniliowy, ma na opakowaniu napis ''CUKIER WANILINOWY''? Jak się zapewne domyślacie, z prawdziwą wanilią ma to niewiele wspólnego... Czym wobec tego jest wanilina? To nic innego, jak syntetycznie pozyskany związek zapachowy. Muszę przyznać, że nazwa jest myląca. Wanilia - wanilina. Cukier waniliowy - cukier wanilinowy. Łatwo się pomylić, prawda? Ponieważ wanilia jest dość droga, przemysł znalazł sposób na zastąpienie jej właśnie waniliną - wyżej wspomnianym środkiem zapachowym. Czyli mówiąc w skrócie, w sklepach kupujemy ''perfumowany cukier''' :) A tymczasem wystarczy mieć w domu laskę wanilii i trochę cukru...

Składniki

  • pół szklanki drobnego cukru, np Diamant
  • laskę wanilii
  • mały słoiczek z zakrętką
  • nóż i łyżeczkę
  • deskę do krojenia
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Laskę wanilii przekrój na pół. Następnie ostrożnie rozetnij ją nożem wzdłuż boku i rozchyl. Zobaczysz wilgotne, drobniutkie, czarne i pachnące ziarenka wanilii.
    Teraz musisz ostrożnie je wydłubać. Możesz się zdziwić, bo wcale nie ma ich tam aż tak dużo.

  2. Po wydłubaniu ziarenek po prostu wsyp je do słoiczka z cukrem. Gdy robiłam cukier waniliowy po raz pierwszy, zdziwiłam się, bo byłam przekonana, że ziarenek będzie o wiele więcej :) jednak tyle w zupełności wystarczy. Teraz wystarczy zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, żeby wszystko ładnie nam się wymieszało.
    Do słoiczka można dodać też pocięte kawałki wanilii. Pięknie pachną, i dodatkowo dodadzą aromatu naszemu cukrowi, i oczywiście fajnie wyglądają w słoiczku :) :)

  3. Jeśli chodzi o dawkowanie, to jedna łyżeczka od herbaty dodana np do ciasta, w zupełności wystarczy. I ciasto będzie pięknie pachniało wanilią :)
    A Wy robicie cukier waniliowy? :)









    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 19 października 2017 Polecam, robię podobnie. Taniej wychodzi, bo paczuszka cukru waniliowego 2.20 kosztuje. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń