Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24608

Dodano:

Odsłon: 6989

Przepis na prawdziwy, smaczny i bardzo wyrazisty dżem truskawkowy. Ta wersja dżemu przypomni nam smak najlepszych babcinych konfitur. Dżem jest smażony i przygotowywany bez zagęszczaczy. W mojej wersji dżemu użyłam cukru trzcinowego, który idealnie podkreśla smak truskawek oraz sprawia, że konfitura jest jeszcze bardziej intensywna.

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 800 g cukru trzcinowego
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy ich szypułek i kroimy na pół (te większe na ćwiartki).

  2. Z dwóch cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do pokrojonych truskawek wraz z cukrem trzcinowym.

  3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 do 1,5 godziny, tak aby owoce odpowiednio "puściły" sok.

  4. Po tym czasie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy cały pojawiający się szum i smażymy całość około 1,5 do 2 godzin, pamiętając o mieszaniu, w szczególności w końcowej fazie smażenia.

    * Aby sprawdzić konsystencję dżemu, pod koniec smażenia należy jego 1 łyżeczkę nałożyć na schłodzony w zamrażalniku talerzyk. Gęstość na talerzyku będzie odpowiadała gęstości dżemu po jego ostudzeniu.

  5. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy ich wierzch, dobrze zakręcamy i układamy do góry dnem.

    * Można je też pasteryzować, jeśli chcemy aby słoiczki zostały u nas na dłużej.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń