Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Domowy dżemik z dyni"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Oczyszczony z pestek miąższ dyni pokrój w kostkę. Wrzuć do dużego garnka o grubym dnie, dolej wodę i duś pod przykryciem na średnim ogniu, do czasu, aż zmięknie. W razie potrzeby odlej nadmiar soku.
Gdy dynia będzie już miękka, zmiksuj ją na papkę.
Na koniec wsyp galaretkę i cukier oraz wlej sok z cytryny. Całość wymieszaj i ugotuj.
Nałóż dżem do słoików, po czym ustaw je do góry dnem. Podawaj z pieczywem.
55 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 120
<strong>Renata Plaskota ze Skierniewic</strong>Źródło: Super TV