Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy kebab

Domowy kebab

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 537

Dodano:

Odsłon: 1695

domowa drożdżowa bułka z piersią kurczaka, sosem czosnkowym i warzywami..

Składniki

  • ciasto: 2,5 szklanki mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki wody
  • sól, cukier
  • dodatki:
  • duża pierś z kurczaka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • cebula
  • sałata
  • ogórek kiszony
  • sos: 350 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżki majonezu
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, solimy. Podgrzewamy 3/4 szklanki wody,wlewamy do drożdży i rozpuszczamy je. Następnie dolewamy jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec polewamy łyżką oleju, ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, rozwałkowujemy je na okrągły placek. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Bułkę pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C.

  2. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy go z jogurtem i majonezem. Sos solimy do smaku.
    Cebulkę obieramy i kroimy w piórka.
    Pomidorki kroimy w ćwiartki.
    Ogórki kroimy na plasterki.
    Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

  3. Upieczoną bułkę dzielimy na 4 części, kroimy wzdłuż i nakładamy do środka dodatki według upodobań ;)
    Smacznego! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń