Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy kebab drobiowy

Domowy kebab drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 751

Kebab możemy podawać na wiele sposobów, z ryżem, frytkami,pieczonymi ziemniakami lub w tortilli, polecam z sosem czosnkowym :) Osobiście taka porcja starcza mi na kilka dni dla dwóch osób

Składniki

  • ok.1200 gram udek bez skóry i kości (można zastąpić również piersiami)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy w płynie maggi
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1,5 łyczeczki kuminu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 długie wykałaczki
  • 1 duża cebula
  • papryka ostra
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą w większym naczyniu, zalać olejem, wymieszać
    Udka z kurczaka umyć. osuszyć i przełożyć do miski z marynatą, dokładnie wymieszkać, tak aby przyprawy były równomiernie rozprowadzone po całym mięsie
    Namacerowane mięso wstawiamy na około 2 godziny do lodówki (można, również zostawić na całą noc)
    Cebulę obieramy, kroimy na pół, nadziewamy wykałaczkami i wstawiamy do naczynia żaroodpornego

    Następnie z nadziewamy mięso, na sam koniec wbijamy drugą połówkę cebuli i ostrą paprykę
    Piekarnik nastawiamy 170 st.C(góra-dół) i pieczemy około 90-100 min.
    Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i dajemy trochę "odpocząć"
    Mięso kroimy wzdłuż tak, aby wyszły paski

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń