Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy keczup pikantny

Domowy keczup pikantny

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4251

Dodano:

Odsłon: 38614

Po pierwsze - żadnej chemii, po drugie - każdy może dostosować ilość przypraw do własnego smaku. A przede wszystkim - wiemy co jemy ;) Przepis pochodzi z książki "Przetwory do spiżarni" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, sparzamy i osączamy. Pomidory sparzamy i obieramy. Wkładamy je do garnka razem z cebulą, dodajemy pokrojone papryczki chilli. Gotujemy przez 20 minut na dużym ogniu, potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez pół godziny.

  2. Całość przecieramy przez sito, wsypujemy przyprawy i gotujemy kolejne 30 minut często mieszając. Po tym czasie wlewamy olej i ocet, wrzucamy obrane ząbki czosnku i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie doprowadzamy keczup do wrzenia, po czym usuwamy czosnek.

  3. Gorący keczup rozlewamy do słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzować przez 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 18 października 2012 renko102, ten keczup wychodzi rzadszy niż kupne keczupy, ale nie można mieć wszystkiego. Sklepowe produkty zagęszczane są skrobią modyfikowaną (najczęściej ziemniaczaną ). Wprawdzie jest to produkt nieszkodliwy, ale według mnie keczup bez dodawania go jest dużo smaczniejszy. Polecam spróbować i pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka102 17 października 2012 Kurko czy możesz mi napisac jaką konsystencję ma ten keczup czy jest taki rzadki jak przeciery pomidorowe domowej roboty czy raczej podobny do keczupu kupnego dziekuje i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 11 września 2012 Ja też robię taki koncentrat , nie z chilli .W zimie piję go jak sok.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 10 września 2012 Serdecznie dziękuję wszystkim za przemiłe komentarze. Maudie, wyszło mi 9 słoiczków takich po koncentracie pomidorowym z "Pudliszek".

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 10 września 2012 Bardzo fajny i nie skomplikowany przepis,nigdy nie robiłam ale chyba teraz się skuszę.Masz wszystkie ciekawe przepisy,pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 10 września 2012 Właśnie miałam w planie zrobić taki domowy ketchup,a Twój przepis jest naprawdę dobry i chyba skorzystam z niego:)a ja jestem na etapie ograniczania produktów przetworzonych,choć to nie łatwe,więc taki ketchup domowy idealny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 września 2012 Kurko,ile słoiczków Ci wyszło?Zachęciłaś mnie do zrobienia ketchupu domowej roboty:) 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń