Do góry

Desery Przepis na:

Domowy kisiel porzeczkowy z owocami

Domowy kisiel porzeczkowy z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 1095

Dodano:

Odsłon: 47

Domowy kisiel porzeczkowy jest bardzo orzeźwiający w upalne dni. Wzbogacony dodatkiem owoców sezonowych stanowi pyszny deser. Do kisielu dodałam truskawki ale równie dobrze mogą to być inne owoce.

Składniki

  • porzeczki białe 35 dag
  • cukier ok. 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • woda 4,5 szklanki
  • dowolne owoce
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Porzeczki /mogą być białe i czerwone/ opłukujemy, odsączamy i oczyszczamy z szypułek. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy porzeczki, ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3-4 min. i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie odcedzamy i owoce przecieramy przez sito by pozbyć się pesteczek i skórek owocowych.
    Przecier porzeczkowy ponownie zagotowujemy.
    Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pozostałej wodzie /0,5 szklanki/ i dodajemy do gotującego się przecieru. Ciągle mieszając zagotowujemy.
    W pucharkach, salaterkach lub innych naczyniach układamy owoce i zalewamy je przygotowanym kisielem. Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia, możemy też mocno schłodzić w lodówce lub podać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń