Do góry

Desery Przepis na:

Domowy kopiec kreta

Przepis dnia 2016-11-22
Domowy kopiec kreta

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 420

Dodano:

Odsłon: 14709

Bardzo łatwy i szybki przepis na pyszny, rozpływający się w ustach kopiec kreta. Przepis sprawdzony przeze mnie już kilkakrotnie nigdy mnie nie zawiódł. Ciasto zawsze smakuje wybornie:) Uda się nawet tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem:)) Polecam:))

Składniki

  • Ciasto czekoladowe • 150 g mąki pszennej tortowej
  • • 150 ml mleka • 3 duże jajka
  • • 1 i 1/3 szkl. cukru pudru • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 130 ml oleju rzepakowego • 60 g ciemnego kakao
  • Krem śmietankowy z czekoladą • 500 ml zimnej śmietanki kremówki 36%
  • • 250 g zimnego serka mascarpone • ziarenka z połowy laski wanilii
  • • 50 g czekolady mlecznej lub deserowej • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • Dodatkowo • 3 dojrzałe banany • sok z cytryny do skropienia bananów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe:

    Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.
    Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 170 st. C, grzanie: góra, dół.
    Do dużej miski wbić 3 jajka, dodać do nich olej rzepakowy, mleko, cukier puder i roztrzepać delikatnie widelcem. W drugiej misce umieścić mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
    Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 – 50 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
    Po upieczeniu ciasto ostudzić.
    Ostudzone ciasto położyć na paterze i wydrążyć ciasto na głębokości ok. 1 cm, zostawiając ok. 1 cm brzegu ciasta. Wydrążone ciasto pokruszyć i zostawić do posypania ciasta.

  2. Krem śmietankowy:

    Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
    Mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder i ziarenka wanilii umieścić w dużym naczyniu i ubić mikserem do zgęstnienia. Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
    Banany przekroić wzdłuż na pół i poukładać obok siebie na wydrążonym cieście czekoladowym. Skropić sokiem z cytryny. Na banany wyłożyć krem śmietankowy i uformować z niego kopiec.
    Pokruszonym ciastem czekoladowym obsypać dosyć gęsto kopiec z kremu śmietankowego. Delikatnie docisnąć okruszki ciasta do kremu. Kopiec kreta włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodka 21 listopada 2016 pięknie wygląda i ta kwiatowa dekoracja...

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń