Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy makaron

Przepis dnia 2014-11-22
Domowy makaron

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 567

Dodano:

Odsłon: 31002

Polecam, bo domowy makaron jest lepszy od kupnego. Ja zazwyczaj używam go do lasagne.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej (ja używam pełnoziarnistą)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • po 1 łyżeczce soli i oliwy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtka, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą (wodę dodajemy stopniowo). Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Jeśli ciasto będzie się kleić dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Podzielić ciasto na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały. Zwinąć je w rulon i pokroić (grubość makaronu zależy od nas). Rozsypać kluski po stolnicy do wyschnięcia min. 15 minut. Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować do czasu aż będzie al dente około 15 minut. Prosto i smacznie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 16 kwietnia 2018 Zgadzam się z Bellajagą, też tak robiłam i robię nadal. Tak robić makaron nauczyła mnie moja kochana druga Mama (teściowa). Z jedną różnicą - jajka ubijała widelcem (jak do panierki) i dodawała odrobinę soli, (makaron nabierał bardziej żółtego koloru) i dopiero takie jajka wlewała do kopczyka mąki. Warto poświęcić trochę czasu na zrobienie makaronu, można z różnymi dodatkami. Pokroić jak się chce, ususzyć i w słoiki lub lniane woreczki. Zawsze pod ręką i zawsze najlepszy.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 11 listopada 2016 Ja w latach 80-tych ,kiedy dzieci były małe ,robiłam makaron bez dodatku wody,soli i oleju,tylko z samych jajek i mąki.
I to był prawdziwy makaron do niedzielnego rosołu.
Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Europa112 22 listopada 2014 Kwestia soli w tym przepisie jest sprzeczna.
W Polsce makaron w czasie ugniatania solimy, ale jakby to zobaczyła Włoszka to kręciła by głową i oczy wznosiła do nieba nad profanacją jej narodowej potrawy.
Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń