Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy Paprykarz.

Domowy Paprykarz.

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2482

Dodano:

Odsłon: 5585

Od czasu do czasu chce nam się coś innego,wieki temu jadłam paprykarz,ale swojski to jest dopiero mistrzostwo,jak będziecie robić to koniecznie kupcie bochenek chleba więcej;-)

Składniki

  • 1 makrela wędzona
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia około 5 łyżek
  • odrobina wody do podlania
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż dobrze ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać paprykę ostrą, słodką i liście laurowe. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodaję na patelnie i chwilę podsmażam mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy i pomidory z puszki (można trochę zmiksować). Podlać trochę wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić 15 minut. Makrelę obrać ze skóry i ości. Ugotowany ryż i obraną makrelę dodać na patelnie, doprawić w razie potrzeby. Wyjąć liście laurowe i chwilkę jeszcze dusić. Ostudzony paprykarz rozłożyć do słoików. Można pasteryzować, ale u nas znika bez pasteryzacji. Po kilku godzinach smaki się przegryzą i jest lepszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 16 czerwca Robiłam troszkę inaczej, ale wiadomo: tyle smaków i dań, ile gospodyń. I DOBRZE ! Zabieram i zrobię z Twojego przepisu. Zawsze mnie bawi, jak rodzina kręci się przy lodówce i skarżą na siebie jak "coś" przegryza się :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń