Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy pasztet

Domowy pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 689

Dziś przedstawiamy Wam nasze ostatnie dzieło z cyklu "w swojskim klimacie"- domowy pasztet. Pasztet ku naszemu zdziwieniu był wyborny, co zostało potwierdzone przez naszych gosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem.

Składniki

  • 0,5kg karkówki
  • 0,25kg wątroby wieprzowej
  • 0,25kg boczku wędzonego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 2 czerstwe bułki pszenne
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 kostka bulionowa
  • Do smaku: majeranek, sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę, wątrobę oraz boczek pokroiłam w średniej wielkości kostkę. W tym czasie Gosia obierała włoszczyznę, która została przez nią podobnie pokrojona, zaś Sebastian ze łzami w oczach dzielnie walczył z cebulą.

  2. Pokrojone mięso (karkówkę, boczek) i cebulę Slawek obsmażał na rozgrzanym smalcu, wszystko następnie trafiło do dużego rondla. Pomiędzy kawałki mięsa wrzuciliśmy warzywa oraz przyprawy.

  3. Całość zalaliśmy wodą tak, by przykrywała wszystkie składniki, dodaliśmy kostkę bulionowa i przez godzinę dusiliśmy na małym ogniu. 5 min przed końcem duszenia dołożylismy kawałki wątroby. Po ugotowaniu odlaliśmy wywar i pozostawiliśmy do wystygnięcia.

  4. Z racji tego, że maszynka odmówiła posłuszeństwa wystudzone mięso oraz warzywa blendowalismy ( tutaj gościnnie Pani Kasia) do uzyskania gładkiej masy. W części wywaru namoczylismy bułki, które trafily do masy wraz z jajkami. Wszystko dokładnie wyrabiałam za pomoca ręki.

  5. W zależności od konsystencji można dolać jeszcze troche rosołu. Uzyskane "ciasto" przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość wylewamy do wyłożonej papierem blaszki, na górze ukladamy plasterki boczku i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń