Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy Pasztet Drobiowy

Domowy Pasztet Drobiowy

Autor: iza1988x

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 40

Dodano: 29.01.2011

Odsłon: 49521

Domowe, pyszne tysiac razy lepsze od sklepowej wedliny, troszke trzeba sie napracowac ale przynajmniej wiemy co jemy;)

Składniki

  • cały kurczak, 2 sztuki (okolo 1,5 kilo jeden)
  • marchew, 4-5 sztuk
  • pietruszka, 2 sztuki
  • seler, 1/2 sztuki
  • jajka, 3 sztuki
  • bułka czerstwa, 1 sztuka
  • bulka tarta, 2-3 łyzki
  • iimbir (ja dalam mielony ale moze byc swiezy ), 2 plaskie lyzeczki
  • pieprz, wegeta, do smaku
  • tluszcz i bulka tarta, do wysmarowania foremek
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kurczaka dokladnie myjemy i dzielimy na cwiartki, badz jak komu wygodnie.wrzocamy do garka , do tego dodajemy obrane i umyte marchewki, pietruszki i seler. dodajemy troche wegety do smaku i gotujemy do tej pory az mieso bedzie bez problemu odchodzic od kosci. obieramy mieso z kosci i mielimy 3 razy na koniec dodajemy zmielona marchew, pietruszke i seler. bardzo warzne jest by skore takrze zmielic.

  2. do zmielonej masy dodajemy jajka, namoczona czerstwa bulke, bulke tarta, przyprawy.dokladnie mieszamy tak aby wszystkie skladniki dobrze sie ze soba polaczyly.

  3. forme wykladamy paierem do pieczenia, lub smarujemy tluszczem i wysypujemy bulka tarta.pasztet mozemy wylozyc do blaszki jaka kolwiek mamy w domu. ja wylozylam go do trzech okolo 25 cm keksowek, i zaja okolo 3/4 wysokosci foremki. moja mama zas piecze swoj pasztet w normalnej blasze do pieczenia ciasta roznica jest tylko taka ze jej jest cienszy i krocej sie piecze. pieczemy go okolo 45 minut w 180 stopniach do momentu az wierzch sie dosyc dobrze zezloci.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 16 lutego Do pasztetu dodaje się i wątróbkę (koniecznie !- Danuta 1952 - ma rację) i trochę masła. Nie bardzo rozumiem po co bułka tarta (?). Z podobnego zestawu robię farsz np. do tortu naleśnikowego, naleśników czy krokietów ewentualnie do pasztecików - nie pasztet.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 03 czerwca 2011 Iza,mni eprzepis bardzo zaintrygowal,moj maz nie znosi watrobki,wiec moze taki zje chetnie.Twoj prezentuje sie bosko!NA pewno wyprobuje!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

danuta1952 25 marca 2011 masz racje,jest to wyrob pasztetopodobny i mdły

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ancra 25 marca 2011 specyficzny "posmaczek" pasztetu jest wynikiem gałki muszkatułowej, to raz, poza tym z tego, co czytałam, zasadą pasztetu jest wątróbka. to, co zostało przedstwione, to wyrób pasztetopodobny (czyżby na bezrybiu i rak ryba?) pozdrawiam i zycze smacznego

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Darsifel 25 marca 2011 Ciekawy przepis :) Ja zrobię z piersi i bez skóry, żeby był trochę mniej kaloryczny ;) Ale koncept super :):):) Do ulubionych!!! Na ten tychmiast :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

perpetuum 02 lutego 2011 Wygląda pysznie!!! Do ulubionych z zamiarem wypróbowania :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 01 lutego 2011 Też piekę podobny pasztet .Dodaje do niego trochę swieżo startej gałki muszkatołowej.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń