Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy pasztet wieprzowy.

Domowy pasztet wieprzowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1191 Ocena: 13753

Dodano:

Odsłon: 660

Pasztet domowy według babcinego przepisu.

Składniki

  • wątroba wieprzowa 50 dag
  • łopatka wieprzowa 60 dag
  • podgardle wieprzowe bez skóry 90 dag
  • marchew 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • jajka 2 szt. (z białek ubić pianę)
  • bułka tarta 3 łyżki
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki
  • ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Łopatkę, podgardle, marchew i cebulę gotujemy w osolonej wodzie 60 minut.

  2. Wątrobę kroimy w większą kostkę, płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzącym wywarem z gotowania mięs, przykrywamy i parzymy 20 minut.

  3. Ugotowane i ostudzone mięsa oraz marchew, cebulę i wątróbkę mielimy przez sitko 2,5 mm.

  4. Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie suche przyprawy, bułkę tartą, żółtka oraz ubitą z białek pianę. Dobrze wszystko mieszamy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

  5. Do wysmarowanej tłuszczem formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy musimy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby pasztet ubił się jeszcze. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

  6. Po upieczeniu studzimy. Ostudzony pasztet w formie wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby pasztet dobrze się związał.

  7. Po tym czasie wyjmujemy pasztet z formy i konsumujemy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń