Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowy placek z kalafiorem i marchewką"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Drożdże dobrze rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z przesianą mąką. Dodaj oliwę, 1/4 łyżeczki soli i ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kalafior oczyść i podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach dołóż różyczki kalafiora. Podgotowane warzywa odcedź, osącz. Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Żółty ser zetrzyj, natkę opłucz, osusz i posiekaj.
Gdy ciasto podwoi objętość, znów je zagnieć i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Blachę wyłóż pergaminem (lub natłuść). Spód oraz brzegi formy wylep plackiem.
Na cieście ułóż kalafior i marchew. Posyp dymką. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dodaj starty ser i posiekaną natkę. Przypraw solą oraz pieprzem. Polej wierzch pizzy. Posyp ją płatkami migdałowymi. Piecz 35–40 minut w temp. 200°C.
godz.; Porcja: 690 kcal; Cena porcji: ok. 3,50 zł.Źródło: Naj