Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy rosół: 1 przepis w 5 wersjach

Domowy rosół: 1 przepis w 5 wersjach

Autor: Naj

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14714

Dodano: 16.11.2009

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Domowy rosół: 1 przepis w 5 wersjach"

Składniki

  • 1/2 tuszki kurczaka
  • 40 dag antrykotu albo rostbefu
  • 30 dag cielęciny z kością
  • 2 spore marchewki
  • 1 seler (ok. 30 dag)
  • 1 pietruszka
  • kilka liści kapusty
  • 1 spora cebula
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 goździki
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • koperek i natka do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie rodzaje mięsa opłucz. Cebulę razem z łupiną wbij na widelec i obracaj nad ogniem, aż stanie się prawie czarna. Pozostałe warzywa obierz, oczyść, pokrój na kawałki.

  2. Mięso włóż do dużego garnka. Zalej je ok. 2 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Zanim woda się zagotuje, usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.

  3. Dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj pod przykryciem ok. 60 min na bardzo małym ogniu. Rosół dopraw. Posyp posiekaną natką i koperkiem.

  4. Najlepsze do aromatycznego bulionu

  5. Pierożki nadziewane pieczarkami

  6. Posiekaj 30 dag pieczarek i usmaż na 1 łyżeczce masła. Przypraw solą i tymiankiem. Do miski wsyp 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej. Dodaj 1 łyżkę oleju i tyle wody, by powstało dość twarde ciasto.

  7. Rozwałkuj. Wytnij kółeczka. Nałóż farsz i zlep, formując uszka. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Zalej bulionem przed podaniem.

  8. Kostka z kaszy podsmażona na maśle

  9. Zagotuj 1 litr posolonej wody. Dodaj 1 łyżkę masła. Wsyp 1 szklankę kaszki kukurydzianej. Zamieszaj. Gotuj ok. 40 minut.

  10. Gęstą masę rozsmaruj na spodzie płaskiego naczynia. Pozostaw do zastygnięcia. Stężałą masę potnij w kostkę. Zrumień na maśle. Włóż do rosołu przed podaniem. Możesz posypać startym parmezanem.

  11. Makaronowe wstążki z przepisu babuni

  12. Przesiej 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej. Dodaj 2 żółtka, 1 jajko, łyżkę oleju i trochę wody. Zagnieć elastyczne ciasto.

  13. Odstaw pod przykryciem na 30 minut. Podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Zwiń w luźny rulon, potnij w paseczki.

  14. Poczekaj, aż przeschną. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą.

  15. Klopsiki przyprawione zioła

  16. Do 1/2 kg mieszanego mielonego mięsa dodaj 1 jajko, 1 łyżkę ostrej musztardy i 2 łyżki posiekanych ziół (koperku, bazylii, oregano, natki). Mięso przypraw solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Wyrób.

  17. Z masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Włóż je do wrzącego bulionu i gotuj około 15 minut.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń