Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Domowy rosół: 1 przepis w 5 wersjach"
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 543
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1433
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 132
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 543
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1433
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 132
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa opłucz. Cebulę razem z łupiną wbij na widelec i obracaj nad ogniem, aż stanie się prawie czarna. Pozostałe warzywa obierz, oczyść, pokrój na kawałki.
Mięso włóż do dużego garnka. Zalej je ok. 2 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Zanim woda się zagotuje, usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.
Dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj pod przykryciem ok. 60 min na bardzo małym ogniu. Rosół dopraw. Posyp posiekaną natką i koperkiem.
Najlepsze do aromatycznego bulionu
<strong>Pierożki nadziewane pieczarkami</strong>
Posiekaj 30 dag pieczarek i usmaż na 1 łyżeczce masła. Przypraw solą i tymiankiem. Do miski wsyp 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej. Dodaj 1 łyżkę oleju i tyle wody, by powstało dość twarde ciasto.
Rozwałkuj. Wytnij kółeczka. Nałóż farsz i zlep, formując uszka. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Zalej bulionem przed podaniem.
Kostka z kaszy podsmażona na maśle
Zagotuj 1 litr posolonej wody. Dodaj 1 łyżkę masła. Wsyp 1 szklankę kaszki kukurydzianej. Zamieszaj. Gotuj ok. 40 minut.
Gęstą masę rozsmaruj na spodzie płaskiego naczynia. Pozostaw do zastygnięcia. Stężałą masę potnij w kostkę. Zrumień na maśle. Włóż do rosołu przed podaniem. Możesz posypać startym parmezanem.
Makaronowe wstążki z przepisu babuni
Przesiej 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej. Dodaj 2 żółtka, 1 jajko, łyżkę oleju i trochę wody. Zagnieć elastyczne ciasto.
Odstaw pod przykryciem na 30 minut. Podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Zwiń w luźny rulon, potnij w paseczki.
Poczekaj, aż przeschną. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą.
Klopsiki przyprawione zioła
Do 1/2 kg mieszanego mielonego mięsa dodaj 1 jajko, 1 łyżkę ostrej musztardy i 2 łyżki posiekanych ziół (koperku, bazylii, oregano, natki). Mięso przypraw solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Wyrób.
Z masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Włóż je do wrzącego bulionu i gotuj około 15 minut.Źródło: Naj