Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy Salceson- pychotka!

Domowy Salceson- pychotka!

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 180 Ocena: 3208

Dodano: 17.11.2017

Odsłon: 15552

Od dawna chodził za mną domowy salceson-taki prawdziwy ,pachnący,pyszny.Próbowałam gdzieś taki kupić,ale te w sklepie nie przypominają prawdziwego salcesonu-więc postanowiłam zrobić go z mężem w domu-okazało się to bardzo proste-nawet się nie spodziewałam-a efekt przerósł moje oczekiwania-wyszedł mega pyszny i na pewno jeszcze nie raz będę go robić.

Składniki

  • 1,20 kg golonki wieprzowej tylnej ze skórą
  • 2 sztuki nóżek wieprzowych tylnych(ja kupiłam pół głowy i dwa ogony)
  • 35-40 dag serca wieprzowego lub ozorków wieprzowych
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 1,5 l bulionu mięsno-warzywnego
  • 4-5 ząbki czosnku świeżego
  • 5 listków laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny i biały
  • kolendra sproszkowana (nie cała łyżeczka)
  • ok 1 m osłonki na salceson sznurek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać ,oczyścić z ewentualnej szczeciny,,włożyć do dużego gara zalać 1,5 l bulionu ,dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie -ok 2-3 godz.
    Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (zostawiając półtora szklanki wywaru)
    Mięso obieramy z kości i chrząstek,i kroimy na kawałki mniej więcej takie jak na gulasz,tłuszczyk i inne twardsze włókna kroimy drobniutko lub mielimy na maszynce(ja kroiłam),wszystko razem mieszamy i doprawiamy porządnie solą,pieprzem,czosnkiem przeciśniętym przez praskę,kolendrą i dolewamy półtora szklanki wywaru odcedzonego,można opcjonalnie dodać łyżeczkę żelatyny jak się boicie ,że nie stężeje.Mięso musi być mocno doprawione bo niedoprawiony salceson jest nie smaczny.Mieszamy wszystko dokładnie i pakujemy do osłonek.Nakładamy szczelnie do zawiązanej z jednej strony osłonki,tak żeby było jak najmniej powietrza ,na koniec jeszcze dociskamy mocno i skręcamy sznurkiem na końcu.
    Wyszły mi 2 batony salcesonu.
    Salceson parzymy w garnku z wodą przez 1,5 godz( temp.wody 80 stop)
    Po wyjęciu salceson ma odparować przez pół godziny i wtedy wynosimy go do chłodnego miejsca i obciążamy -ja daje między dwie deski do krojenia i na górę coś ciężkiego.
    Tak zostawiamy do wystygnięcia najlepiej na kilka godzin lub na noc.Gotowego salcesonu wyszło mi w sumie 2,40 kg
    Potem zostaje nam już tylko zajadać pyszny domowy salcesonik.
    Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

krokiecik 30 listopada Wyśmienity ,rewelacja, pychaaa i naprawdę prosty w wykonaniu dziękuję za przepis pozdrawiam:):)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 listopada Właśnie szukałam przepisu na domowy salceson...pyszny,nie ma jak swojej roboty:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń