Do góry

Przekąski Przepis na:

domowy schab na kanapki

Przekąski

Autor: Podlasek

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 64

Dodano: 17.03.2017

Odsłon: 10578

Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Niepotrzebne skrawki musimy odkroić i przeznaczyć np. na gulasz. Do przyprawienia 1 kg mięsa potrzebujemy: łyżkę soli peklującej, łyżkę soli, dwie łyżki cukru,pozostałe przyprawy wg uznania ...czosnek, pieprz, papryka, oregano....Najpierw przyprawiamy solą i cukrem......potem wcieramy czosnek i na końcu pozostałe przyprawy.Tak spreparowany schab wkładamy do lodówki na 36-72 h zależy kiedy chcemy go sparzyć... gdy jest w lodówce i puszcza soki, to wycieramy papierem i przewracamy na druga stronę.Po peklowaniu parzymy :) gotujemy wodę i wkładamy mięso... gotujemy na małym ogniu 10 min i wystawiamy do ostudzenia, po tym czasie razem z mięsem gotujemy znowu, do czasu 10 min.. Teraz po wystudzeniu wyjmujemy schab do osuszenia i wkładamy do lodówki na 12 h Jeżeli ktoś nie wytrzyma żeby tak długo czekać nie zdziwię się :)Domowa wędlina jest krucha i soczysta... możemy sobie zamrozić lub zajadać od razu :) Smacznego !

Składniki

  • schab 1 kg
  • sól gruboziarnista 1 łyżka
  • sól peklująca 1 łyżka
  • cukier 2 łyzki
  • czosnek minimum 5 dużych ząbków
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka papryki
  • inne wg uznania
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i usuwamy zbędne kawałki, które możemy użyć do gulaszu lub innych dań np. świeżonka...

  2. Przekładamy mięso do naczynia i przyprawiamy/ peklujemy solą i cukrem....

  3. ...jak już wtarliśmy sól i cukier, to mięso trochę się "spoci"...teraz dodajemy wyciśnięty czosnek :)

  4. ...na koniec peklowania wcieramy pozostałe przyprawy i wstawiamy do lodówki na 36-72 h codziennie wyjmujemy mięso, przewracamy i wycieramy do sucha naczynie.

  5. ...po peklowaniu parzymy nasze wyroby :) Do garnka nalewamy tyle wody żeby przykrywała mięso i zagotowujemy wodę... wkładamy mięso i gotujemy 10 min. ... zostawiamy do całkowitego wystudzenia...
    potem razem z mięsem na średniej mocy grzania zagotowujemy ponownie i gotujemy 10 min. ...zostawiamy do wystudzenia. Następnie osuszamy i chowamy do lodówki na noc, żeby rano zajadać pyszny domowy schab na kanapkach :)

  6. Jak widać mięso jest różowe, kruche i soczyste :)

  7. Smacznego !!! Warto spróbować !!! Polecam !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń