Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy schab z szynkowara z pyszną galaretką.

Domowy schab z szynkowara z pyszną galaretką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 965

Dodano:

Odsłon: 931

Doskonała alternatywa dla wędlin - prosty ale pyszny i aromatyczny schab parzony w szynkowarze. O galaretkę moi najbliżsi toczą boje na widelce!

Składniki

  • Schab ok.1 kg
  • sól 1 łyżeczka - to przepis bez soli peklowanej
  • Marynata:
  • olej - ok. 4 łyżki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • papryka słodka
  • drobno posiekana natka pietruszki - 1 pęczek
  • 2 listki laurowe
  • + szynkowar :)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Schab umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie solą.
    Zrobić marynatę: olej, czosnek, pieprz z kolendrą, słodką paprykę i posiekana pietruszkę wymieszać i dokładnie zamacerować mięsko. Na wierzch położyć listki laurowe. Schab włożyć do szynkowara , docisnąć i umieścić w lodówce na dobę.

  2. Szynkowar włożyć do garnka z wodą ( szynkowar powinien być prawie w całości zakryty wodą). Mięso należy parzyć na małym ogniu. Temperatura wody powinna być w przedziale 70-80 stopni, a temperatura mięsa powinna osiągnąć 72 stopnie. U mnie parzenie trwa ok.1,5-2 godziny. Tak dla pewności ,że mięso nie będzie surowe :) Po tym czasie należy schłodzić szynkowar i wstawić na 12 godzin do lodówki. Potem tylko wyciągnąć i rozkoszować się smakiem :) Zdecydowanie lepsza wędlina niż ta ze sklepu:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń