Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy ser śmietankowy

Przepis dnia 2018-10-08
Domowy ser śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 3474

Dodano:

Odsłon: 6069

Nie ma nic lepszego niz domowy ser. Bez zadnej chemii, z naturalnych skladników, dzieki dodanemu jogurtowi jest bardzo kremowy. Zaden ser wykonany przemyslowo nie dorówna mu smakiem. Przyrzadzenie jest bardzo proste, jesli zrobimy to wieczorem, rano mamy gotowy ser na sniadanie, choc tak naprawde smakuje po kilku dniach jeszcze lepiej.

Składniki

  • 4 litry mleka 3,5% (nie moze byc pasteryzowane)
  • 1l jogurtu 3,5%
  • 1-2 lyzki soli
  • 4 cytryny
  • ew. esencja octowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Podgrzac 4 l mleka. Z tej ilosci wyjdzie ok 1 kg sera smietankowego. Uzywamy tylko swiezego mleka organicznego (w zadnym wypadku pasteryzowanego) o zawartoscii tluszczu ponad 3%.
    W czasie gotowania mieszac, aby nic sie nie przypalilo.
    Dodac lyzke soli, w zasadzie jedna wystarcza, w razie potrzeby dodac jeszcze jedna.
    Mleko podgrzewac do 85° C, wtedy pojawia sie piana.
    Dodajemy sok z 4 cytryn i wszystko dokladnie mieszamy.
    W tym momencie bialko zaczyna sie juz scinac.
    Aby ser byl jeszcze bardziej kremowy, dodajemy 1l jogurtu naturalnego z 3,5% tluszczu.
    Mozemy zrezygnowac z jogurtu, ale wtedy ser nie bedzie mial kremowej konsystencji.
    Wszystko razem dokladnie wymieszac i pozostawic na 10 minut, aby mleko sie calkowicie scielo.
    Jesli to nie nastapi, dodac jeszcze odrobine 5% esencji octowej.
    W miedzyczasie umiescic sito w misce i wylozyc sito cienka szmatka, najlepiej pielucha terowa.

  2. Przelac zawartosc garnka do sita.
    Plyn przedostaje sie przez szmatke do miski, a w szmatce zbiera sie ser.
    Uchwycic konce szmatki i wyciągnac ja z sita.
    Wyciekajacy plyn bedzie jeszcze goracy.
    Szmatke zakrecac coraz mocniej, aby wycisnac jeszcze wiecej serwatki, do momentu, az ser staje sie wyczuwalnie twardy.
    Wtedy spiac szmatke klipsem do torebek i pozostawic ser w schlodzonej serwatce przez 8 do 10 godzin.
    Po tym czasie mamy gotowy ser.

    Serwatke przelewam do butelki lub sloika i przechowuje w lodówce. Nadaje sie do picia lub do pieczenia chleba.
    Ser przechowuje w pojemniku, w serwatce, aby za szybko nie wysychal. W ten sposób przechowuje sie w lodówce tydzien. Teoretycznie, gdyz najczesciej "znika" juz duzo wczesniej.:)

  3. Aby sie nie kruszyl, kroje go bezposrednio po wyjeciu z lodówki.

  4. Tego rodzaju kremowy ser smakuje w wielu wersjach.
    Slodkiej - np. z gruszka, miodem i migdalami...

  5. ... lub pikantnej - z pomidorami, pesto z czosnku niedzwiedziego i oliwa z oliwek oraz octem winnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 25 października Bardzo lubie, robie z podobnego przepisu i zawsze sie zachwycam smakiem :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ElMar 22 października Raz chciałam zrobić jogurt naturalny, ale wyszedł ser. Domowy serek był bardzo smaczny polecam wszystkim:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 08 października O Matko!!! Tylko nie mleko niepasteryzowane! Bardzo niebezpieczne jest stosowanie mleka nie pasteryzowanego. Można zarazić się gruźlicą lub listeriozą lub innymi chorobami odzwierzęcymi. Najlepiej mleko podgrzać do minimum 75 st.C lub stosować mleko mikrofiltrowane. Ser tez wyjdzie bardzo dobry i z 1 lita mleka 3,2% można uzyskać ok. 100g sera. No chyba że ktoś ma własne krowy (lub kozy) badane systematycznie na OLD. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 08 października Kocham taki ser, a z czarnuszką uwielbiam. Mam "zaprzyjaźnioną" krowę, od której 2 razy w miesiącu "dostaję" po 5 litrów mleka. To jest uczta: własny ser, własny twarożek z zsiadłego mleka, śmietana, zsiadłe mleko, maślanka, masło, serwatka, serek topiony - uff dostałam zadyszki. Warto poszukać "takiej przyjaciółki", nawet jak mieszka daleko. Wbrew pozorom nie jest drożej. Wyliczyłam sobie, a należę do osób oszczędzających. Dzięki za przypomnienie przepisu :):) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 17 września Taki ser musi smakować rewelacyjnie, wystarczyłby do niego sam chleb z masłem:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń