Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy Smalec

Domowy Smalec

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2463

Dodano:

Odsłon: 6358

Danusia tak mnie nakręciła że sama postanowiłam zrobić smalec. U mojego ulubionego rzeźnika dostałam kawał przepięknej słoniny z mięskiem. Teraz tylko świeżutki chlebek,ogóras kiszony i zajadamy

Składniki

  • 2 kilogramy słoniny bez skóry
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Słoninę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
    Cebulę obieramy.
    Słoninę wrzucamy do garnka ( najlepiej emaliowanego smak jest lepszy ).
    Topimy od czasu do czasu mieszając.
    Gdy wystarczająco się wytopi i skwarki zrobią się chrupiące wrzucamy obraną cebulę.
    Zmniejszamy ogień i podgrzewamy wszystko ok. 20 min
    Na 5 min przed końcem wyjmujemy cebulę, wrzucamy majeranek i mieszamy.
    Zestawiamy z ognia.
    Czekamy aż trochę ostygnie i przelewamy do słoików bądź kamionki.
    Gdy całkiem ostygnie wkładamy do lodówki.
    Później tylko zajadamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 15 marca 2017 no cieszę się,że dostałaś motywacji do zrobienia smalczyku...pyszny Ci wyszedł ..mniammmm...:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń