Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy sos boloński

Domowy sos boloński

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 985

Dodano:

Odsłon: 22468

Kuchnia włosko-polska

Składniki

  • 1/2 selera
  • 1 marchewka
  • po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • 50 dag krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Seler, marchewkę i cebulę obierz, oczyść papryki i wszystko pokrój w kosteczkę. Na oleju usmaż mięso, aż się zarumieni. Dodaj warzywa i smaż jeszcze 5 min, mieszając. Połącz z koncentratem, zasmaż. Rozprowadź wszystko rosołem i gotuj kolejne 2 min.

  2. Na koniec dodaj do sosu pomidory z puszki i zioła. Duś ok. 20 min. Przypraw solą i pieprzem. Podaj oczywiście z makaronem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń