Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z narastającą niechęcią sięgam po gotowe produkty, w których można znaleźć nie mniej chemii, niż w drogerii. Gorąco zachęcam do robienia prostych rzeczy samodzielnie, np. sosu słodko-kwaśnego wg poniższego przepisu.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Marchewkę kroję w julienne (paski), cebulę w piórka, a paprykę grubą kostkę. Z pomarańczy i limonek wyciskam sok do osobnego naczynia.
W woku lub garnku z grubym dnem rozpuszczam w cukier trzcinowy (dodając uprzednio pół szklanki wody). Gdy cukier się rozpuści dodaję sok z pomarańczy i limonek. Jeśli używamy ananasa z puszki, dodaję odsączony sok. Doprowadzam do wrzenia.
Dodaję przecier pomidorowy, doprowadzając do wrzenia. Następnie dodaję pokrojone warzywa i gotuję 6-7 minut.
Dodaję pokrojonego w kostkę ananasa oraz odsączoną kukurydzę z puszki i gotuję 3-4 minuty na delikatnym ogniu.
Mąkę rozpuszczam w wodzie i dodaję do całości, gotując chwilę.
Sos idealnie nadaje się do ryżu, makaronu ryżowego oraz potraw mięsnych.