Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy sos słodko-kwaśny - do potraw azjatyckich,makaronu,ryżu, mięsa

Domowy sos słodko-kwaśny - do potraw azjatyckich,makaronu,ryżu, mięsa

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 396

Dodano: 11.08.2017

Odsłon: 10589

Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu.  Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, do keczupu lub koncentratu pomidorowego, dodaję naturalne pektyny, dzięki temu sos jest gęsty i bardzo dobrze się przechowuje.  Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale wypróbowany i polecam! Korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie :) Pięknie pozdrawiam K.K.

Składniki

  • 3kg cukini
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • około 800g koncentratu pomidorowego 
  • 1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa)
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu  10%
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku (starte na tareczce)
  • 7 goździków utłuczonych w moździerzu
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok.

  2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę.

  3. Cebulę obieramy -  siekamy (niezbyt drobno).

  4. Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka.

  5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut.

  6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe składniki i przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, ewentualnie doprawiamy do smaku.

    Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po ostudzeniu słoiki z sosem przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Madzia74d 18 sierpnia Przepis super. Mam tylko pytanie: czego można użyć zamiast pektyny (nigdy jej nie używałam, nie widziałam jej w sklepie stacjonarnym, tylko w Internecie), czy istnieje jakiś zamiennik? Chętnie zrobiłabym takie przetwory, bo na zdjęciu sos prezentuje się rewelacyjnie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń