Do góry

Desery Przepis na:

Domowy tort pischinger

Domowy tort pischinger

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11264

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Domowy tort pischinger"

Składniki

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag małych okrągłych suchych andrutów (może być też normalna duża paczka kwadratowych)
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag słodzonego twarożku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jeśli tort robisz z dużych wafli, po schłodzeniu pokrój go w trójkąty. Użyj ostrego noża – po każdym cięciu zanurzaj go w gorącej wodzie.

  2. ok. 140 minut.

  3. Łyżkę masła odłożyć, resztę zmiksować na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z masą maślaną. 2/3 czekolady stopić w kąpieli wodnej, dodać do masy. Skórkę pomarańczową posiekać jak najdrobniej, wymieszać z całością.

  4. Wafle posmarować masą, przykrywać kolejnym, smarować masą itd. – powinno być ok. 6 warstw. Ostatnią, wierzchnią warstwę pozostawić suchą. Przycisnąć deską, obciążyć, schładzać ok. 2 godzin.

  5. Resztę czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Brzegi zastudzonych wafli posmarować twarożkiem i obsypać wiórkami czekoladowymi. Resztki wiórków roztopić z odłożonym masłem, utrzeć, polać wafle z wierzchu. Schłodzić.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń