Do góry

Desery Przepis na:

Donaty

Donaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 303

Dodano:

Odsłon: 103

polecam donaty..

Składniki

  • mąka pszenna - 450 g
  • masło - 50 g
  • drożdże w proszku - 2 łyżeczki
  • cukier - 5 łyżek
  • sól - szczypta
  • jajko - 2 szt
  • mleko ciepłe - 200 ml
  • POLEWA:
  • cukier puder - 300 g
  • woda - 5 łyżek
  • kolorowa posypka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiac przez sitko do miski, dodac pokrojone masło i wyrobić palcami.
    Następnie dodac drożdże w proszku, cukier i oraz szczyptę soli. Wszystko razem połączyć za pomoca łyzki.
    Wbić jajka oraz wlać połowę mleka i wymieszac aż wszystkie składniki dobrze sie połączą. nastepnie dodawać stopniowo pozostałe mleko i mieszać, tak żeby uzyskać gladkie, lekko lepkie ciasto.
    Ciasto przełożyc na stolnice oprószoną mąką i wyrabiać rekoma, by powstało sprężyste ciasto.
    Ciasto przełożyc do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej godzinę, by podwoiło swoja objętość.
    Gdy ciasto podrośnie przełożyc znów na oprószona mąką stolnicę, wyrabiać przez parę minut , aż ciasto stanie sie elastyczne i gładkie.
    Podzielić ciasto na ok 40 czeście, z każdej uformowac kulkę, następnie ją spłaszczyć i w środku każdego krążka palcem robimy dziurkę.
    Donaty ulożyć na papierze do pieczenia i odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.
    Olej rozgrzać do 180stC.
    Ostrożnie wkładamy donaty do rondla i smazymy z obu stron, wyjmujemy, układamy na ręczniku papierowym.
    POLEWA:
    Cukier puder mieszamy z wodą, ucierając pare minut, by powstala gładka masa.
    Przestudzone donaty smarujemy polewą i posypujemy posypką..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń