Do góry

Desery Przepis na:

Donaty z Piekarnika.

Donaty z Piekarnika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 3700

Dodano:

Odsłon: 257

W zeszłym roku piekłam odchudzone pączki z piekarnika a w tym roku postanowiłam zrobić z tego samego przepisu donaty,mniej kaloryczne ,nie trzeba się bać,że wejdą w boczki ;-)

Składniki

  • 10 szt.
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych-pół kostki
  • 1\4 szkl.cukru drobnego
  • 1 jajko L
  • 1 szkl.ciepłego mleka
  • ok.1\4 szkl.oleju
  • Polewa:
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,zasypujemy łyżką cukru i łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym mlekiem pół szkl.,mieszamy do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,przykryte ściereczką .

  2. Następnie do przesianej mąki wsypujemy cukier,mieszamy,robimy dołek wbijamy rozbełtane jajko,wyrośnięte drożdże,olej,resztę ciepłego mleka,wyrabiamy gładkie ciasto,tak aby odchodziło od ręki lub misy miksera.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godz.po tym czasie ciasto wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 3 cm,wykrawamy szklanką koła,w których robimy małe koło kieliszkiem w środku i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,

  3. pozostawiamy do napuszenia na ok.15 min. Pieczemy w temp.180 C przez 15 min.
    Cukier puder z kakao przesiewamy przez sitko,wrzucamy śmietanę i mieszamy do połączenia.

  4. Gotowe,przestudzone donaty maczamy w lukrze i posypujemy kolorową posypką i cukiereczkami do dekoracji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń