Do góry

Desery Przepis na:

Donaty z piekarnika

Donaty z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 539

Dodano:

Odsłon: 499

Pączki z dziurką, ale nie tradycyjnie smażone, a pieczone w piekarniku. Fajna propozycja na tłusty czwartek.

Składniki

  • 500 g. mąki
  • 5 żółtek ( białka zostawiamy)
  • 3 łyżki śmietany
  • 50 g. masła
  • 50 g. drożdży
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
  • 3/4 szklanki mleka
  • Lukier:
  • 2 łyżki białek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 7-8 łyżek cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut
    Masło roztopić w rondelku, żółtka utrzeć z cukrem.
    Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn oraz żółtka z cukrem i śmietanę.
    Wymieszać mikserem z hakami, wlać roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć na placek. Można rozwałkować, ale ja zrobiłam to ręcznie.
    Wykrawać szklanką koła, a w środku kieliszkiem dziurki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i wycinać donaty, aż do wykończenia ciasta.

  3. Gotowe donaty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 10 minut. Do lekkiego zrumienienia.
    Po wystudzeniu polukrować.

  4. Przygotować lukier:
    Białka wymieszać z sokiem z cytryny, stopniowo dodawać cukier puder i mieszać żeby powstał gładki lukier. Cukru może wyjść więcej, lub mniej,
    to zależy ile wypiją białka z cytryną.

  5. Polukrowane donaty dodatkowo posypałam posiekanymi drażetkami typu lentilky.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń