Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorada królewska pieczona

Dorada królewska pieczona

Autor: limito

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 33

Dodano: 28.04.2010

Odsłon: 13032

szlachetna ryba na zdrowy obiad

Składniki

  • dorady w całości z Limito, 400 g
  • oliwa z oliwek, 10ml
  • Pomarańcze, 2
  • grejpfruty, 2
  • pęczek bazylii, 1
  • pęczek mięty
  • sól morska
  • pieprz czarny
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Doradę rozmrozić. Piec rozgrzać do 200ºC.

  2. Pomarańczę i grejpfruta wyfiletować, wymieszać z częścią posiekanych listków bazylii i mięty. Doprawić solą i pieprzem, oliwą z oliwek i odstawić. Naciąć skórę ryby, natrzeć solą i pieprzem. W jamie brzusznej ryby umieścić z drugą częścią posiekanych ziół. Obsmażyć rybę na oliwie z każdej strony. Rybę umieścić w naczyniu do pieczenia, włożyć do pieca i ustawić temperaturę na 180ºC. Piec przez ok. 15 min. Podawać z wcześniej przygotowaną sałatką z cytrusów. Przed podaniem posypać solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przepis przygotowany przez Rafała Targosza, Ambasadora Kulinarnego Limito Zdjęcie pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

limito 29 kwietnia 2010 dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiłam kategorię

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń