Do góry

Dania główne Przepis na:

dorada w miodzie z ryżem cytrynowym i szparagami

Przepis dnia 2014-08-14
dorada w miodzie z ryżem cytrynowym i szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2412

Dodano:

Odsłon: 1027

Soczysta, delikatna, rozpływająca się w ustach ryba. Do tego puszysty ryż cytrynowy z miętą - przyrządzony trochę sufletowo. I chrupiące, gotowane szparagi polane miodem.

Składniki

  • pieczona dorada
  • szparagi
  • ryż cytrynowy
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. DORADA

    dwie dorady około 500 g każda /moje były niepatroszone/
    2 cytryny z zalewy solankowej + trochę zalewy /w razie braku takowych wystarczy użyć świeżych cytryn i soli/
    150-200 ml miodu pitnego /u mnie dwójniak/
    sól
    pieprz
    tymianek

    Rybę myję, skubię z łusek, rozkrawam i patroszę. Dokładnie czyszczę. Cebulę obieram, kroję 6 plastrów, resztę kroję w piórka. Do każdej ryby wkładam 3 plastry cebuli. Nacinam z każdej strony /na bokach/. Przyprawiam je solą, pieprzem i tymiankiem. Cytryny z zalewy kroję w plastry. Ryby przekładam do naczynia żaroodpornego, obsypuję piórkami cebuli, plastrami cytryny i zalewam około 100 ml zalewy cytrynowej /z liściem laurowym i zielem angielskim/ i miodem pitnym. Nakrywam folią aluminiową i odstawiam na około godzinę.

    Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Wkładam rybę do piekarnika i zapiekam około 10 minut. Zmniejszam temperaturę do 180 stopni /teraz dokładam ryż w koilkach/. Zapiekam jeszcze około 20 minut.

  2. RYŻ

    150 ml ryżu do risotto
    sok i skórka otarta z połowy dużej cytryny /jak jest mała, to nie bójmy się użyć całej/
    250 ml mleka
    100 ml miodu pitnego /ponownie dwójniak/
    2 jaja /osobno białka i żółtka/
    garstka posiekanej mięty
    sól
    olej rydzowy

    Ryż opłukuję i wrzucam do garnka. Zalewam mlekiem i miodem pitnym. Dodaję skórkę i sok z cytryny. Delikatnie solę i pieprzę. Gotuję do pochłonięcia płynów i uzyskania kleistej masy. Na koniec dodaję posiekaną miętę. Studzę. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka mieszam z przestudzonym ryżem. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie łączę z ryżem. Przekładam do małych kokilek. Polewam odrobiną oleju i rozsmarowuję go po powierzchni ryżu. Wkładam do rozgrzanego piekarnika, obok dorady. Zapiekam około 20 minut /wkładam do piekarnika w momencie, kiedy temperaturę zmniejszam do 180 stopni/.

  3. SZPARAGI

    mały pęczek szparagów /zielone, cienkie/
    sól
    miód kurpiowski

    Szparagi obieram i delikatnie myję. Na patelni zagotowuję wodę. Solę delikatnie. Wrzucam szparagi i gotuję 7-9 minut. Odcedzam.

  4. WYKOŃCZENIE

    Układam szparagi, zalewam miodem i ozdabiam cytryną. Zapieczony ryż wyjmuję z kokilki i dodaję listki świeżej mięty. Nakładam doradę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń