Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dorada w ziołowym sosie z chili"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Zielony i czerwony strączek chili oczyścić z pestek. Pokroić w cienkie plasterki. Bazylię i kolendrę opłukać, osuszyć, oderwać listki, trochę ziół zostawić do dekoracji, a resztę posiekać.
Na rozgrzany olej słonecznikowy wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażyć 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać sos rybny, sos sojowy, 6 łyżek wody i posiekane zioła.
Ryby opłukać, osuszyć, skórę ponacinać w romby. Tuszki oprószyć solą, obtoczyć w mące ziemniaczanej, nadmiar mąki strzepnąć. We frytownicy rozgrzać 0,5 l oleju. Wkładać po 2 dorady. Smażyć je po 2 minuty z każdej strony.
Usmażone ryby ułożyć na talerzach, polać sosem ziołowym z chili. Udekorować odłożonymi ziołami. Podawać np. z ryżem.Źródło: Życie na gorąco